Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

03.08.2012.

GOVOR RAZUMA

Na sreću svih, osim politikanata i onih kojima su najjači argumetni patriotizam i moć ili privid moći, postoje i političari koji imaju državnički kapacitet. Takav je, generalno, Zoran Milanović, aktuelni premijer RH . On mirno konstatira činjenice vezane za pitanje granica sa susjednim državama, a zatim podsjeća na norme, pa tek onda iznosi stav. I to, uravnotežen, liberalan, otvoren... Poslušajmo:

 -„ Hrvatska nema uređene granice sa svojim susjedima, ima provizorij. Želimo to riješiti, ali ne na svoju štetu. Problem je kompleksan, nije jednodimenzionalan. Dok ne napravimo dvostrane ugovore mi nemamo jasno definirane granice. Vjerujemo da znamo što je hrvatsko, ali dok ne verificiramo sporazume ili to riješe arbitraže nemamo formalno jasno definirane granice. Ne tražimo tuđe, ne možemo tvrditi da je nešto naše, dok to ne riješimo bilateralnim ugovorom.“.Ponovio je kako Hrvatska nema riješenu granicu i sa Slovenijom, i s BiH, ali i s Crnom Gorom i Srbijom.

Dakle, liberalni i državnički pristup (samo) podrazumjeva interes i patriotizam, ali ih ne nameće kao priorritete. Pogotovo ne upada u zamku da (trenutnu) moć ili percepciju moći poteže kao parametar i argument. „Nećemo maltretirati susjede zbog našeg superiornog položaja“, kaže Milanović i dodaje: „Taj razgovor mora biti na pošten i odgovoran način. Ne ucjenjujemo i ne vidimo naš superioran položaj kao sredstvo da ih maltretiramo. Poštujemo svoje susjede, ali iznad svega poštujemo hrvatski interes, ali i međunarodno pravo - rekao je Milanović. Umjesto na status ili moć, opredjeljuje se za normu (pravo, mišljenje eksperata zasnovano na dokumentima, činjenicama , dokazima, argumentima...). „Međunarodno pravo, moćan je hrvatski saveznik“. U ovakvim situacijama osim norme i činjenica, važan parametar je (dobra) namjera. Ona podrazumjeva da susjedi ostaju susjedi. To za zrele državnike ima podjednako značenje kao i norma.

Napokon, važna je principijelnost. Ne preporučuje se da jedna država (RH) u jednom slučaju, tj. sporu, (sa Slovenijom) koristi jednu vrstu argumentacije, a u sporu sa drugom državom (BiH) te argumete ignorira. Milanović je dosljedan - „Hrvatska traži poštivanje međunarodnog prava prema svima – i prema Sloveniji i prema BiH“. Aferim!

Milanović zagovara još jedan važan diplomatski postulat, odnosno princip na kojem se temelji građevina EU, princip regionalne saradnje.“Spor s BiH isključivo je stvar Zagreba i Sarajeva“, kaže. Ako je nužan posrednik,arbitar, tutor, to je pouzdan indikator nezrelosti. Milanović nesporno pokazuje da razvija svoj državnički kapacitet, a to zahtjeva razum, uvažavanje realiteta, te govor u skladu s tim.

Hrvatska nam je u dva dana pponudila dva kontraadiktorna modela komunikacije, dvije političke filozofije. Sretna okolnost je da se aktuelna vlast u RH opredjelila za progresivni koncept . A, oni drugi „neka govore, neka krstare i neka plove“ zaključuje Milanović, aludirajući na prozivke šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Neka plove u bespuće retrogradne prošlosti.

Umjesto gluposti
<< 08/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
52578

Powered by Blogger.ba