Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

06.08.2012.

GRAS KAO PARADIGMA

U  KJKP GRAS opet opet problemi. Prije nekoliko dana radnici ovog JP su najavili proteste zbog mogućnosti da se privatnom preduzeću (Centrotrans) prepuste neke linije gradskog prevoza. Problem je star nekoliko godina. GRAS neće konkurenciju, jalijaški nastoje zadržati monopol, jer im on omogućava da se održavaju na javašluku. Svojevremeno su upotrebljavali i sirovo nasilje (napad na vozila Centrotransa) da bi spriječili odluku nadležnih vlasti da se bar parcijalno dozvoli konkurencija u ovoj oblasti.

Sva JP u BiH imaju probleme u poslovanju zato što su paradiigma vladajućih politika u BiH i destilacija svih njihovih slabosti.Tamo se na poziciju direktora i u upravljačke strukture imenuju stranački kadrovi kojima je osnovni zadatak da uhljebe armiju stranačkih aktivista i da obezbjede isisavanje finansijskog kapitala za političke stranke. Godinama se ova preduzeća tretiraju kao izborni plijen. Tamo se zapošljavaju i bliski rođaci i prijatelji. Na kraju, osim političke, tu caruje i klasična korupcija .

GRAS je prepoznatljiv slučaj koji ciklično dostiže tačku "taljenja".

Posljednja vijest kaže da je direktor ovog JP, Haris Kadić , nakon sastanka sa radnicima podnio ostavku. Nije više mogao izdržati pritisak. Kako će završiti ne znamo, ali je interesantno obrazloženje ostavke. Kadić je kazao da se osjeća izdanim od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo. To je novo.

"Neprovođenjem zaključaka sa tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo održane u decembru Gras je doveden u tešku situaciju", istakao je Kadić.

SDP BiH godinama uvjerava javnost da donosi novu političku paradigmu, novi model vlasti.  To bi, uostalom, podrazumjevalo i drugačije upravljanje JP. No, evo skoro dvije godine od prošlih izbora, GRAS je tamo gdje je bio svih dvadeset godina.

Gradska preduzeća u evropskim gradovima  slične veličine najčešće imaju duplo manje zaposlenih, a znatno više linija i vozila. Po nekim procjenama sarajevsko JP ima viška zaposlenih između 600 i 800. Skoro smo čitali da su u tom JP gume za vozila, koje su se mogle kupiti za 800 KM, plaćali 1200 KM !? Uvjerljiva Ilustracija koruptivnog poslovanja.

Prije nekoliko mjeseci smo slušali resornog kantonalnog ministra (Jusić) da je nužno restrukturirati komunalna preduzeća. Najavljivao je ekpertni tim  koji bi "na naučnu bazu" predložio resturkturiranje, raspisivanje međunarodnog tendera... jer kantonalna vlada više ne može izdvajati nenamjenska sredstva za pokrivanje dugovanja tih preduzeća. Ništa se od tih najava nije desilo. SDP nema ni volje ni snage da uđe u neminovni proces restrukturiranja JP. SDP, očito, ne može donijeti novu političku paradigmu. SDP nije alternativa koja može promijeniti stanje u društvu, ne može se uhvatiti tvrdog oraha korupcije, ne može povećati društvenu produktivnost i efikasnost.

To je, doduše malo kasno, shvatio, direktor GRASA i zato je rezignirano ustvrdio da su ga na cjedilu ostavili Skupština i Vlada kantona Sarajevo. Isti osjećaj, vjerovatno, imaju i onih 300 hiljada građana BiH koji su glasali za SDP BiH na izborima 2010. Svjesni su toga  i u SDP-u. Možda je to odgovor o motivima posljednje avanture ove stranke sa tzv. rekonstrukcije vlasti i uspostavljanjem "nove parlamentarne većine". Hoće li jeftini spin proći ili će građani prepoznati prevaru? Saznaćemo 07. Oktobra.

Umjesto gluposti
<< 08/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
54253

Powered by Blogger.ba