Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

08.08.2012.

NARCIZAM VODI U DILENTANTIZAM

Psiholozi upozoravaju da intelektualne sposobnosti, odnosno njihovo realiziranje na profesionalnom planu i u socijalnim odnosima, značajno zaviisi od strukture ličnosti i emocionalne zrelosti. Potvrđuju to ponajbolje političari u BiH. Šta je ostalo od nespornog političkog kapaciteta Harisa Silajdžića? Pojeo ga njegov karakter. Diskvalificirao sam sebe. Ostaće zabiježen kao neuspješan, pa i štetan.

Nažalost, na sceni je još uvijek Zlatko lagumdžija, "najveća politička štetočina u BiH" (Z. Grebo). Čovjek ide iz greške u grešku. Ko u grčkoj tragediji - što više tone, on je u svojoj grešnosti sve uporniji.

Nakon prošlih parlamentarnih izbora, kao relativni pobjednik (SDP), šepurio se kao apsolutni pobjednik. Strateška greška je bila procjena da se HDZ (kakav god da je ) može istisnuti iz vlasti bez političkih posljedica. Gurao je oko godinu i po sa spinom nove političke paradigme ("Platforma"), onda napravio politički salto mortale. Naumpalo mu da eliminira SDA, ali je onda upao u ralje D. Čovića i M. Doddika. Prihvatio je sve maksimalističke ciljeve HDZ-a, prihvatio je koncept etničkog predstavljanja ("legitimni predstavnici naroda") i time reducirao SDP na bošnjačku stranku i deligitmirao građanski koncept. Naravno, time je građanska i lijeva ideologija, odnosno alternativa nacionalistima, pretrpjela teško popravljivu štetu.

Sad je jasno da nema brze smjene vlasti. SDA koristi ustavne i proceduralne opstrukcije. Uspostave "nove parlamentarne većine" nema u političkom realitetu, a ne zna se ni kad će je biti. Pa, i kad je bude, ako je bude, jasno je da neće funkcionirati - pogotovo na državnom nivou. Kad se sve sabere istiskivanje SDA, NSRB i HSP iz vlasti i uspostavljanje osovine zla (Dodik, Čović, Radončić, Lagumdžija) ispada opasna avantura koja je proizvela svojevrsni  interegnum vlasti (neku vrstu dvovlašća ili bezvalašća). To ima i svoju finansijsku štetu. (Moglo bi se precizno izračunati kolikoće budžeti biti na zijanu).

BiH ide iz krize u krizu. Tako će biti sve do narednih parlamentarnih izbora. Dakle, čist gubitak vremena, energije i sredstava. Ilustrira to i posljednja epizoda oko glasanja BiH u OUN povodom rezolucije o Siriji. Naš negativni junak (Z.L.) osjetio se sigurnim nakon što se riješio SDA (smetali SDP-u da provede obećane reforme) i Željka Komšića ("moj drug i moj prijatelj"). Narcizam i bahatost mu nisu dali mirovati. Kršeći ustavne i zakonske procedure izišao je iz gabarita (ovlaštenja) ministra vanjskih poslova i dao instrukcije predstavniku BiH u UN.           

Reakcije su uslijedile vrlo brzo. Najprije je N. Radmanović, član Prredsjedništva BiH, izrazio svoje nezadovoljstvo, te reako da bi zbog toga trebalo da Z.L. podnese ostavku. Zatim  je uslijedio moćniji udar s desna. Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas (07.08.) ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku, a ukoliko se to ne desi, kako kaže, u neko dogledno vrijeme, poslanički klubovi stranaka iz RS-a u državnom parlamentu će pokrenuti pitanje njegove smjene.

Optužio ga je da je prekršio Ustav i zakon i zaprijetio da zamrzava politički dogovor "šestorke" (koji više ne važi sve dok se ne riješi ovaj zahtjev za ostavku ili smjenu šefa bh. diplomatije). Naglasio da to podrazumijeva i da ne važe svi raniji dogovori o imovini, rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, koje predstavnici RS-a neće podržati, dok se ne razriješi ovo pitanje. Time je zemljla, koja ionako zaostaje, vraćena nekolikmo mjeseci unazad. "Nismo spremni da preko ovog pređemo. BiH će očigledno ući u dodatnu krizu institucija", kaže Dodik i ponovo optužuje Lagumdžiju da je za to odgovoran. Tako je najveća prijetnja stabilnosti i opstanku BiH (M.D.) dobio potrebni alibi za svoju destrukciju i put ka secesiji.

Tako je BiH, nakon četvorogodišnjeg perioda (2006. - 2010.) "kohezivnog konflikta" dva politička polubrata, Silajdžić - Doddik, dobili repliku, Laagumdžija-Dodik.

Narcizam, bahatost, oholost, autokratija i neodgovornost, kad-tad dođu na naplatu. Dodatni problem je što će ceh platiti cijelo bh društvo.

Umjesto gluposti
<< 08/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
52579

Powered by Blogger.ba