Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

27.09.2012.

DALEKO JE DEMOKRATIJA

BiH je u pretpolitičkoj fazi, nema politički neutralne situacije u izbornoj kampanji, izbori se ne dobijaju na osnovu programa i orjentacije na javni/opšti interes, ponašanje građana u u izbornom procesu dominantno determiniraju iracionalni razlozi tj. potrebe. Ponekad nema ni elementarnih uslova za dijalog, pa se politički skup nasilno završava. Sve se to moglo iščitati sinoć na neuspjeloj debati kandidata za načelnika u opštini Novo Sarajevo.

Jedna dobra ideja u organizaciji Centra za promociju civilnog društva mogla je označiti početak kultiviranje dijaloga na političkoj sceni i fokusiranje na autentične potrebe lokalne zajednice. No, nekim političkim strankama to ne odgovara . Ni kultiviranje dijaloga, ni rasprava o konkretnim problemima, odnosno, o konkretnim idejama i projektima za njihovo rješavanje.

Mediji izvještavaju da je velika grupa osoba prisutnih i publici primorala organizatora da prekine događaj zbog  agresivnog, uvredljivog i primitivnog ponašanja. Na otvaranju debate, prilikom ulaska aktuelnog načelnika Nedžada Koldže, grupa je počela skandirati Tekbir (Allahu ekber). Nakon toga su uslijedile uvrede drugim učesnicima i moderatorici debate. Debata je ometana vulgarnim dobacivanjem, osim u trenucima kada je kandidat stranke SDA Koldžo govorio, te je na kraju morala biti prekinuta zbog eskalacije neprimjerenog ponašanja.

Nekoliko pitanja traže odgovor. Ko su osobe koje su nasilno spriječile debatu, da li su djelovali spontano, autonomno ili po zadatku ? Hoće li Izborna komisija preduzeti odgovarajuće mjere?

Dok čekamo odgovore na ta pitanja (a koje nećemo dobiti) da kratko analiziramo saopštenje aktuelnog načelnika u ovoj opštini (N.K.). Krivca za incident nalazi na pogrešnoj adresi. Istina, na početku saopštenja osuđuje ponašanje "nekoliko osoba", ali je fokus na organizatoru koji je događaju pristupio "bez adekvatne pripreme", te  niije imao " jasan koncept toka  debate i njen plan vođenja". Zamislite, "koncept toka debate"!? Ako ćemo o toku debate, da podsjetimo da je kao uvod trebalo da posluži istraživanje o zadovoljstvu građana uslugama na lokalnom nivou u opštini Novo Sarajevo.

Možda je to (za načelnika Koldžu) sporni "koncept toka" koji bi vjerovatno otkrio slabosti u lokalnoj politici u prethodnom mandatu, odnosno nezadovoljstvo građana uslugama aktuelne vlasti. Vlasti u BiH nisu naučile da govore o konkretnim rješenjima, još manje da se podvrgnu evaluaciji "toka i efekata" (načelniče) provedenog mandata. Neće provjere, jer bi onda bio upitan novi mandat. Oni su navikli na nepodnošljivu lakoću vladanja u kojoj se ne pita za rezultate, društvenu  produktivnost i efikasnost. Neće napora i odgovrnosti, hoće samo benefite koje donosi vlast. Kad se pokuša propitivanje, demokratija se suspendira - nasilljem, dakako.

 Valja dodati da je analiza izjava i saopštenja u tekućoj kampanji pokazala da su najkonkretnije tzv. male stranke DS (Dragan Čavić), PDP (Mladen Ivanić) i NS (Denis Grazz). One druge, tzv. velike stranke pričaju o velikim temama gdje su rezultati nemjerljivi, igraju na iracionalne potrebe i strahove koji se podgrijavaju u svakoj dosadašnjoj kampanji, na imaginarne ciljeve i virtualne interese...

Na kraju indikativno je da su na debatu u Novom Sarajevu bili pozvani svi kandidati za načelnika/načelnicu, a da su bili prisutni samo kandidati iz SBB i SDA, te kandidatkinja NS. Šta je s ostalima?

Da li su to sve indikatori rezultata na ovim izborima i (ne)efikasnosti vlasti u narednom mandatu?

 

22.09.2012.

FERGUSON u akciji

Evo zašto je,između ostalog, najveći (?) trener u povjesti fudbala. Uoči utakmice sa Liverpulom obraća se pismom (!) navijačima : "Naš rivalitet s Liverpoolom utemeljen je na odlučnosti da se završi na samome vrhu, na želji da završimo okrunjeni kao najbolji protiv momčadi koja je tu čast držala tako dugo. On nikada nije bio i ne smije biti temeljen na osobnoj mržnji" . Odnos navijača dvaju klubova posljednjih je godina bio posebice zategnut, a prošlosezonska kontroverzna situacija oko rasističkog vrijeđanja Unitedovog beka Patricea Evre od strane Liverpoolovog napadača Luisa Suareza dodatno je uzburkala strasti. (da podsjetim, Suarez je tada kažnjen zabranom igranja na 4-5 utakmica). Tako to rade veliki i uspješni. Zato i jesu veliki. Svi veliki su i uspješni, dok svi uspješni nisu obavezno i veliki. Nasilja, mržnje i huliganstva, vidimo, ima i u uređenim društvima. U raspravama o nasillju vezanom za sportska takmičenja (ponajprije u fudbalu), Engleska se navodi kao primjer dobrog stava i stanja. Pa, i tamo , evo, ima incidenata i diskriminacije, odnosno mržnje. I tako će još dugo biti. No, nasilje se može kontrolirati i držati na stepenu niskog rizika. Osim nulte tolerancije na nasilje i mržnju, pomažu i simboličke geste, kakava je i posljednja intervencija trenera Man. United-a. U BiH je, naravno, nasilja puno više nego u Engleskoj.Ovdje je mržnja dominantna emocija, gotovo stil življenja, pa i navijanja. Nkad se u jednom danu desi po nekoliko takvih činova. No, društvo ne nalazi adekvatan odgovor. Reakcije izostaju ili su krajnje neefikasne. I intervencija , kao što je ova Fergusona, je puno manje. Pohvalna je skorašnja izjava Amara Osima koji je u svom ironičnom maniru za „navijače“ Želje rekao, „neka nam više ne pomažu“, ali i službeno saopštenje Željezničara kojim se jasno osuđuje nasilje huligana, ovaj put onih koji se deklarišu kao navijači Želje. Trebalo bo da takav stav zauzmu svi klubovi, da RESPEKT (što UEFA promovira kao normu) prema drugom klubu i njihovim navijačima postane dominantan stav. To je cilj, do njega tek valja doći, ali dobro bi bilo da ga svi klubovi javno prihvate kao svoje opredjeljenje. Zato bih prepručio da NS BiH inicira donošenje i potpisivanje Deklaracije o osudi nasilja i mržnje, odnosno, promoviranju ljubavi prema svom klubu i respekt prema drugome.

15.09.2012.

Ustati... protiv tiranije i korupcije

Nakon više od dvije decenije društvene krize u BiH javljaju se prve naznake artikuliranja nezadovoljstva građana, što je nužan uslov za uspješnu akciju. Pobuna bez ideje (šta se želi, i na koji način), ostaje na nivou emocionalnosti i nema puno izgleda na uspjeh.

U Banjoj Luci već mjesecima traje otpor građana protiv izgradnje nekog objekta (kažu, stambeno poslovnog, ili obrnuto) u po parka (u centru grada). Skoro svakodnevne proteste vodi organizacija koja se nazvala "Park je naš". Motiv/i za protest i otpor, zatim uspostavljanje strukture koja koordinira i artikulira nezadovoljstvo građana, odnosno, usmjerava akciju, te njen naziv, indikatori su sazrijevanja svijesti građana o potrebi društvene akcije. Zapravo, radi se o imperativu.

Obzirom na opšte stanje, posebno krizu političkog faktora, nužno je da društveni protesti u BiH poprime bitne karakteristike političkog djelovanja. Ako su oficijelne strrukture (parlamenti, vlade...) blokirani političkom voljom i karakterom vladajućih stranaka, te ne mogu pokrenuti izlaz iz krize, vrrijedlo bi razmotriti vanparlamnetarnu borbu kao instrument za nužne društvene reforme. Vratimo se akciji u Banjoj Luci. I trajanje protesta, odnosno upornost kojom građani brane opšte dobro, također je znakovito i obećavajuće. Oni postavljaju ključno pitanje je- čiji je (to) park. Građana ili moćnika koji imaju vlasti? Opšte dobro i opšti interes ili partikularni interes i uzurpirano dobro pljačkaša u vlasti i onih koji su s njom bliski?

Prostor u užem gradskom jezgru (što je ograničeni resurs) koji bi trebalo da trajno zadovoljava više, psihološke potrebe građana, prostor za igru i zabavu, besplatnu zabavu, što nikad nije bez društvenog značaja, susretanje, druženje, humanizacija životnog ambijenta ili komercijalni komad tla kojim raspolažu oni koji imaju moć, ali nemaju duše? "Picin park" , kako ga u žargonu označavaju banjalučani simbolizira intimnost i vezanost građana za taj prostor. Naziv parka vjerovatno potiče od specifičnih sadržaja, odnosno funkcije u večernjim satima za one koji nemaju bolje uslove.

Osim toga, braneći park, građani se brane od ohole vlasti koja bjesomučno pljačka. Brane svoje dostojanstvo, u konačnici i svoju egzistenciju u širem značenju. Protest na dan oficijelnog otvaranja kampanje za ove izbore, osim simbolike, obilježili su povećana masovnost i ideološko sazrijevanje. Uz već poznatu parolu "Svi na ulice", poručili da je vrijeme da se javno ustane "protiv tiranije i korupcije". Tako precizno detektirajju dva, od nekoliko temeljnih, atributa karaktera etabliranih stranka i aktuelne vlasti. U BiH je na sceni svojevrsna političke klasa koja se ponaša klijentelistički bez obzira na ideološku matricu i politički program.

Smisao politike sveli su na sopstveni interes. U tekstu deklaracije (!) stoji: "Solidarni smo kroz različitosti kojima žele da nas dijele! Ujedinjeni, spoznali smo stvarnost: režim i sistem skrojen po mjeri vlastodržaca sa apsolutnom moći gura nas u ekonomsko i političko ropstvo. Šetamo jer nas sistem čini nejednakima po svim osnovama: nacionalnoj, rasnoj, rodnoj, a ponajviše klasno-ekonomskoj. Postali smo nijema, slijepa, obespravljena, zastrašena sirotinja. Dosta je!... Šetamo jer su nam oduzeli pravo na društvenost i zajedničko dobro: naše bolnice se urušavaju, naše školstvo i obrazovanje su tragični i na margini smo Evrope, naši mediji su kontrolisani i neslobodni, naši penzioneri su gladni". Zatim slijedi -  "Ovo je naš glas protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, beskrupuloznog bogaćenja maskiranog u nacionalne interese, uskraćivanja građanskih prava i sloboda, tiranije i jednoumlja".

Ovo potvrđuje sazrijevanje tamošnje javnosti, bar jednog njenog dijela. "Deklaracija" je prvi "dokument" i indikator spoznaje da su potrebni sistematičnost i organizacija, tj. da je nužno napraviti korak dalje od spontanog protesta. Demonstranti (šetači) su heterogena gupa po svim relevantnom parametrima (etnička pripadnost, životna dob, obrazovanje, profesija...). Važno je da apostrofiraju univerzalne vrijednosti, te da ekonomiji i socijalnim pitanjima daju prioritet. Sami ističu da je akcija usmjerena na zaštitu građanskih prava i buđenje građanske svijesti. Oni razumiju suštinu društvene krize u BiH, svjesni su manipulacije i političkog spina (posebno s tim "nacionalnim interesom"), odlučili su se za akciju, pokazuju hrabrost i istrajnost.

Osim spoznaje i adekvatne interpretacije društvene krize, jasno su iskazani politički motivi ("protiv samovolje politike, a za pravedno društvo"). No, u ovom trenutku još nisu definirani  jasni i mjerljivi politički ciljevi, a to je krunski uslov za ozbiljnu akciju. Trebaće još efikasna organizacija, definirane metode, te instrumenti političkog djelovanja. Do tada, ovo je samo obećavajuća predigra.

07.09.2012.

Il' neimo, il' nezn'o

Siromaštvo je značajan  problem, no, još je gore kad ne znaš s parama. Podjednako i na individualnom i na društvenom planu.

BiH niti ima domaće akumulacije (kapitala, tj. novca), niti  zna sa sredstvima (kreditima).

Skoro dvije milijarde maraka povoljnih stranih kredita , koji su posljednjih godina odobreni našoj zemlji, i dalje čekaju neiskorištene.

DEPO-portal prenosi zvaničnu informaciju -  zaključno sa 31. decembrom prošle godine, BiH je imala 1,8 milijardi maraka kreditnih sredstava koja su odobrena, ali nisu aktivirana.

Riječ je o novcu koji je namijenjen širokom spektru oblasti, poput gradnje ili popravke puteva, bolnica, škola, vodovodnih mreža, nabavke vozova i opravke dotrajalih šina, pomoći malim i srednjim preduzećima, itd.

Korištenjem ovih sredstava bila bi popravljena infrastruktura u zemlji, poboljšana socijalna situacija, zaposlen veliki broj radnika, a slili bi se dodatni iznosi novca u budžete na svim nivoima. Time bi se stvorile pretpostavke za brži ekonomski razvoj, što je naročito važno u vrijeme kada zbog ekonomske krize dolazi do pada prihoda i zaposlenosti.

Direktna šteta su tzv. penali, svojevrsna finansijska sankcija na odobrena, a nepšovučena (nerealizirana) sredstva. Ove godine BiH je već u prvih pola godine "zaradila" kaznu od 1,5 miliona KM, au proteklih 15 godina, ukupno oko 30 miliona !? Trideset miliona maraka.

Posredne štete su višestruke i multipliciraju se. Korištenjem ovih sredstava bila bi popravljena infrastruktura u zemlji, poboljšana socijalna situacija, zaposlen veliki broj radnika, a slili bi se dodatni iznosi novca u budžete na svim nivoima. Time bi se stvorile pretpostavke za brži ekonomski razvoj, što je naročito važno u vrijeme kada zbog ekonomske krize dolazi do pada prihoda i zaposlenosti. Propušta se , dakle, prilika da se poboljša ukupni  ekonomski ambijent za opšti razvoj, te razvoj u pojedinačnim oblastima.

Ispada da je najmanja šteta što se protiv BiH stalno pucaju penali. BiH ne pokazuje nužnu organiziranost i kompetentnost ni u jednoj društvenoj oblasti. Zvuči paradoksalno, ali veliki novac nije lako operativno realizirati. Recimo u cestogradnji, nužno je imati projekat , a prije toga generalni urbanistički plan na osnovu kojeg se takvi projekti prave. Zatim , riješene imovisko-pravne odnose na predviđenoj trasi, pa procedure i kapacitete za izbor najboljih izvođača, pa efikasni nadzor, pa imunitet od korupcije...Državne strukture u BiH nemaju ništa od toga. Zato se, recimo 15-ak kilometara Sarajevske obilaznice gradi više od deset godina i biće, po optimističkom scenariju, gotovi do kraja 2014. Godine. Ova dionica autoputa je jedan  od drastičnih primjera neefikasnosti i nemara. Kredit OPEC fonda od 27 miliona maraka za gradnju sarajevske zaobilaznice, koji je efektivan od 2009., ali od kojeg za tri godine nije povučena ni marka. Pa slučaj sa ranijim izvođačem radova (slovenački SCT) koji je značajno usporio završetak radova (više od godinu dana) na prvoj dionici ...

Neznanje, korupcija, neodgovornost...

Ohrabruju vijesti da se dešavaju pomaci u povlačenju novca u posljednje vrijeme  kada je riječ o gradnji autoputeva, što su pohvalili i predstavnici međunarodnih institucija. To je rezultiralo i konkretnim efektima. Dinamizirani su radovi na više dionica. Neki objekti su već završeni, a finaliziranje drugih se nazire. Ali , to su tek naznake priželjkivanih promjena.

Zato se nameće nekoliko pitanja. (1) kako podići sposobnost države i privrednih subjekata za efikasnu i operativnu upotrebu finansijskih sredstava, (2) ko je odgovoran za negativno stanje na tom planu, (3) ko je odgovoranza plaćene penale, odnosno, zašto niko ne odgovara bar za direktne materijalne štete.

Tragajući za odgovorima na ova i ovakva pitanja nužno ćemo doći do modela vlasti i karaktera politika koje, zbog niskog stepena društvene produktivnosti,  ne omogućavaju razvoj niti onda kada postoje finansijska sredstva.

Sve dok društvo ne bude spremno istrajati na ovakvim pitanjima i tražiti sankcioniranje za greeške i loše upravljanje, izbori  ostaju tek varljiva iluzija da će (opšte stanje) biti bolje.

02.09.2012.

DRŽAVA ZA (političkog) ČOVJEKA

BiH treba potpuno drugačiju vlast. Dakle, ne drugu, već drugačiju. SDP je svo vrijeme provedeno u opoziciji govorio upravo to. Oni donose „novi koncept vlasti, novu političku paradigmu“!?

Novi, drugačiji model vlasti, podrazumjeva, između ostalog, i reafirmaciju principa kompetentnosti na kojem se može graditi društvo znanja. Izlaz iz krize moguć je samo povećavanjem društvene produktivnosti i efikasnosti. Jedan od bitnih uslova za to  je kompetentnost i to,  na svim nivoima društvene strukture. U obrazovanju posebno.

Šta na tom planu radi SDP ?

Evo primjera iz USK, uz napomenu da je to model koji SDP prakticira svuda gdje ima efektivnu političku moć, dakle, u svim dijelovima BiH i u svim oblastima. Bez izuzetka. Radi se, sasvim pouzdano, o opredjeljenju. SDP se opredjelio za pravno i političko nasilje, za nasilje u svakodnevnoj praksi, za nasilje nad zdravom logikom. I samo su u tome dosljedni. I zato bi trebalo da budu kažnjeni već na narednim izborima. Biće kažnjeni. Da li i onoliko koliko zaslužuju?

Raskidom koalicije sa SDA, tj. formiranjem saveza sa SBB-om, u USK su izveli „sječu knezova“, posebno u školama. Akcija je u toku i traje „dok ima zaliha“.

Tamošnja javnost se nije mnogo uzbuđivala zbog činjenice da će mnogo direktora iz SDA ostati bez fotelje, jer su, u pravilu, postavljeni po principu političke podobnosti. Problem je što su nova postavljenja urađena po istom principu. No, u  tom procesu pomjeranja ili nagrađivanja vlastitih političkih pijuna sve se uzburkalo kada je sa mjesta direktora Gimnazije u Bihaću smijenjen  profesor Jasmin Hodžić koji  ne pripada nijednoj stranci. SDP-ovim raskidom sa SDA i formiranjem nove koalicije sa SBB-om u Unsko-sanskom kantonu počeli su mnogostruki procesi smjena rukovodilaca na javnim funkcijama, posebno u školskim institucijama, koje još traju.

U aferu  se umiješao i američki ambasador u BiH Patrick S. Moon, koji je o tome pisao premijeru USK-a Hamdiji Lipovači, proslijedivši kopiju pisma i predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji.

 „Izgleda da su personalne promjene politički motivirane“, direktan je ambasador Moon, „ne da bi BiH bila bolje mjesto za sve njene građane“. Upozorava da su nova pesonalna rješenja samo oni koji podržavaju određene pollitičke partije. „Država za čovjeka“, ali samo za političkog čovjeka. Ne i građanina. Za podobnog, ne i sposobnog.  „Ovo je tim više zabrinjavajuće“, nastavlja Moon, „jer se tiče škola i njenih studenata, budućnosti ove zemlje".

Intervencija ambasadora SAD je diplomatski presedan koji potvrđuje opšte stanje u BiH, a posebno problematičan karakter vladajućih  politika. Da je u pitanju (jedan) slučaj, ambasador Moon se ne bi uključivao. Ovako...

Za  sada nema informacija o efektu pomenute intervencije. „Šta je mene briga šta misli Američka ambasada“, rekao bi Milorad Dodik. „Šta je mene briga šta misle građani, profesori, učenici i studenti“, implicitno poručuje njegov psihološki i politički brat, lider SDP-a, us to još i ministar vanjskih poslova BiH. Zaboravljen opšti interes. Klijentelizam  u ekstremnoj formi. „Država za čovjeka“, pretvara se u državu za poznatog čovjeka... i njegove poslušne političke sljedbenike.

To objašnjava paradoks da posljednjih godina raste nepovjerenje u politiku, odnosno vlast, ali da se istovremeno povećava članstvo političkih stranaka. Građani ispravno procjenjuju da se elementarni egzistencijalni motivi mogu zadfovoljiti, u pravilu, samo vezom s poltitičkim strankama. Politička korupcija je privlačnija od klasične, jer je za one koji se njome služe, ipak jeftinija.

Umjesto gluposti
<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
52579

Powered by Blogger.ba