Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

07.09.2012.

Il' neimo, il' nezn'o

Siromaštvo je značajan  problem, no, još je gore kad ne znaš s parama. Podjednako i na individualnom i na društvenom planu.

BiH niti ima domaće akumulacije (kapitala, tj. novca), niti  zna sa sredstvima (kreditima).

Skoro dvije milijarde maraka povoljnih stranih kredita , koji su posljednjih godina odobreni našoj zemlji, i dalje čekaju neiskorištene.

DEPO-portal prenosi zvaničnu informaciju -  zaključno sa 31. decembrom prošle godine, BiH je imala 1,8 milijardi maraka kreditnih sredstava koja su odobrena, ali nisu aktivirana.

Riječ je o novcu koji je namijenjen širokom spektru oblasti, poput gradnje ili popravke puteva, bolnica, škola, vodovodnih mreža, nabavke vozova i opravke dotrajalih šina, pomoći malim i srednjim preduzećima, itd.

Korištenjem ovih sredstava bila bi popravljena infrastruktura u zemlji, poboljšana socijalna situacija, zaposlen veliki broj radnika, a slili bi se dodatni iznosi novca u budžete na svim nivoima. Time bi se stvorile pretpostavke za brži ekonomski razvoj, što je naročito važno u vrijeme kada zbog ekonomske krize dolazi do pada prihoda i zaposlenosti.

Direktna šteta su tzv. penali, svojevrsna finansijska sankcija na odobrena, a nepšovučena (nerealizirana) sredstva. Ove godine BiH je već u prvih pola godine "zaradila" kaznu od 1,5 miliona KM, au proteklih 15 godina, ukupno oko 30 miliona !? Trideset miliona maraka.

Posredne štete su višestruke i multipliciraju se. Korištenjem ovih sredstava bila bi popravljena infrastruktura u zemlji, poboljšana socijalna situacija, zaposlen veliki broj radnika, a slili bi se dodatni iznosi novca u budžete na svim nivoima. Time bi se stvorile pretpostavke za brži ekonomski razvoj, što je naročito važno u vrijeme kada zbog ekonomske krize dolazi do pada prihoda i zaposlenosti. Propušta se , dakle, prilika da se poboljša ukupni  ekonomski ambijent za opšti razvoj, te razvoj u pojedinačnim oblastima.

Ispada da je najmanja šteta što se protiv BiH stalno pucaju penali. BiH ne pokazuje nužnu organiziranost i kompetentnost ni u jednoj društvenoj oblasti. Zvuči paradoksalno, ali veliki novac nije lako operativno realizirati. Recimo u cestogradnji, nužno je imati projekat , a prije toga generalni urbanistički plan na osnovu kojeg se takvi projekti prave. Zatim , riješene imovisko-pravne odnose na predviđenoj trasi, pa procedure i kapacitete za izbor najboljih izvođača, pa efikasni nadzor, pa imunitet od korupcije...Državne strukture u BiH nemaju ništa od toga. Zato se, recimo 15-ak kilometara Sarajevske obilaznice gradi više od deset godina i biće, po optimističkom scenariju, gotovi do kraja 2014. Godine. Ova dionica autoputa je jedan  od drastičnih primjera neefikasnosti i nemara. Kredit OPEC fonda od 27 miliona maraka za gradnju sarajevske zaobilaznice, koji je efektivan od 2009., ali od kojeg za tri godine nije povučena ni marka. Pa slučaj sa ranijim izvođačem radova (slovenački SCT) koji je značajno usporio završetak radova (više od godinu dana) na prvoj dionici ...

Neznanje, korupcija, neodgovornost...

Ohrabruju vijesti da se dešavaju pomaci u povlačenju novca u posljednje vrijeme  kada je riječ o gradnji autoputeva, što su pohvalili i predstavnici međunarodnih institucija. To je rezultiralo i konkretnim efektima. Dinamizirani su radovi na više dionica. Neki objekti su već završeni, a finaliziranje drugih se nazire. Ali , to su tek naznake priželjkivanih promjena.

Zato se nameće nekoliko pitanja. (1) kako podići sposobnost države i privrednih subjekata za efikasnu i operativnu upotrebu finansijskih sredstava, (2) ko je odgovoran za negativno stanje na tom planu, (3) ko je odgovoranza plaćene penale, odnosno, zašto niko ne odgovara bar za direktne materijalne štete.

Tragajući za odgovorima na ova i ovakva pitanja nužno ćemo doći do modela vlasti i karaktera politika koje, zbog niskog stepena društvene produktivnosti,  ne omogućavaju razvoj niti onda kada postoje finansijska sredstva.

Sve dok društvo ne bude spremno istrajati na ovakvim pitanjima i tražiti sankcioniranje za greeške i loše upravljanje, izbori  ostaju tek varljiva iluzija da će (opšte stanje) biti bolje.

Umjesto gluposti
<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba