Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

27.09.2012.

DALEKO JE DEMOKRATIJA

BiH je u pretpolitičkoj fazi, nema politički neutralne situacije u izbornoj kampanji, izbori se ne dobijaju na osnovu programa i orjentacije na javni/opšti interes, ponašanje građana u u izbornom procesu dominantno determiniraju iracionalni razlozi tj. potrebe. Ponekad nema ni elementarnih uslova za dijalog, pa se politički skup nasilno završava. Sve se to moglo iščitati sinoć na neuspjeloj debati kandidata za načelnika u opštini Novo Sarajevo.

Jedna dobra ideja u organizaciji Centra za promociju civilnog društva mogla je označiti početak kultiviranje dijaloga na političkoj sceni i fokusiranje na autentične potrebe lokalne zajednice. No, nekim političkim strankama to ne odgovara . Ni kultiviranje dijaloga, ni rasprava o konkretnim problemima, odnosno, o konkretnim idejama i projektima za njihovo rješavanje.

Mediji izvještavaju da je velika grupa osoba prisutnih i publici primorala organizatora da prekine događaj zbog  agresivnog, uvredljivog i primitivnog ponašanja. Na otvaranju debate, prilikom ulaska aktuelnog načelnika Nedžada Koldže, grupa je počela skandirati Tekbir (Allahu ekber). Nakon toga su uslijedile uvrede drugim učesnicima i moderatorici debate. Debata je ometana vulgarnim dobacivanjem, osim u trenucima kada je kandidat stranke SDA Koldžo govorio, te je na kraju morala biti prekinuta zbog eskalacije neprimjerenog ponašanja.

Nekoliko pitanja traže odgovor. Ko su osobe koje su nasilno spriječile debatu, da li su djelovali spontano, autonomno ili po zadatku ? Hoće li Izborna komisija preduzeti odgovarajuće mjere?

Dok čekamo odgovore na ta pitanja (a koje nećemo dobiti) da kratko analiziramo saopštenje aktuelnog načelnika u ovoj opštini (N.K.). Krivca za incident nalazi na pogrešnoj adresi. Istina, na početku saopštenja osuđuje ponašanje "nekoliko osoba", ali je fokus na organizatoru koji je događaju pristupio "bez adekvatne pripreme", te  niije imao " jasan koncept toka  debate i njen plan vođenja". Zamislite, "koncept toka debate"!? Ako ćemo o toku debate, da podsjetimo da je kao uvod trebalo da posluži istraživanje o zadovoljstvu građana uslugama na lokalnom nivou u opštini Novo Sarajevo.

Možda je to (za načelnika Koldžu) sporni "koncept toka" koji bi vjerovatno otkrio slabosti u lokalnoj politici u prethodnom mandatu, odnosno nezadovoljstvo građana uslugama aktuelne vlasti. Vlasti u BiH nisu naučile da govore o konkretnim rješenjima, još manje da se podvrgnu evaluaciji "toka i efekata" (načelniče) provedenog mandata. Neće provjere, jer bi onda bio upitan novi mandat. Oni su navikli na nepodnošljivu lakoću vladanja u kojoj se ne pita za rezultate, društvenu  produktivnost i efikasnost. Neće napora i odgovrnosti, hoće samo benefite koje donosi vlast. Kad se pokuša propitivanje, demokratija se suspendira - nasilljem, dakako.

 Valja dodati da je analiza izjava i saopštenja u tekućoj kampanji pokazala da su najkonkretnije tzv. male stranke DS (Dragan Čavić), PDP (Mladen Ivanić) i NS (Denis Grazz). One druge, tzv. velike stranke pričaju o velikim temama gdje su rezultati nemjerljivi, igraju na iracionalne potrebe i strahove koji se podgrijavaju u svakoj dosadašnjoj kampanji, na imaginarne ciljeve i virtualne interese...

Na kraju indikativno je da su na debatu u Novom Sarajevu bili pozvani svi kandidati za načelnika/načelnicu, a da su bili prisutni samo kandidati iz SBB i SDA, te kandidatkinja NS. Šta je s ostalima?

Da li su to sve indikatori rezultata na ovim izborima i (ne)efikasnosti vlasti u narednom mandatu?

 

Umjesto gluposti
<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba