Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

10.10.2012.

IZBORNE PORUKE, A POUKE?

Znamo li učiti? Koji su (pred)uslovi za nužne društvene promjene, odnosno za izlazak iz duboke strukturalne krize? Možemo li, konačno, početi uvažavati realitet ili ćemo i dalje bauljati u magli iluzija, krivih interpretacija, spina i manipulacija?

Nakon izbornog sunovrata na lokalnim izborima Milorad Dodik je izjavio kako je primio poruku građana/birača.

Građani jesu zaista poslali neke vrlo znakovite poruke političkim faktorima, prije svega SDP-u i SNSD-u. Dakle, vodećim strankama i lažnim socijaldemokratima. To bi mogli biti prvi znakoviti indikatori sazrijevanja javnosti i uspostavljanja kritičkog stava prema vlastima. Zasad su to (samo) promjene na simboličkoj, ne i na političkoj ravni.

Ključno pitanje je da li su političari primili te poruke, odnosno, jesu li ih interpretirali na pravi način (objektivno) ili u skladu sa svojim karakterom i modelom političkog djelovanja (iskrivljeno). Bojim se da je odgovor nepovoljan. Najmoćniji lideri, bez obzira na umanjenu moć, teško sazrijevaju.

Recimo, vladar u SDP-u, izborne rezultate njegove stranke tumači kao uspjeh, a podrška građana se skoro prepolovila u odnosu na izbore 2010., "u Evropi priznati prefesor" patentirao je svoju metodologiju, pa pada (SDP-a) i nema. Naprotiv, "imamo tri načelnika više" (Z.L.). A, izgubili, tj. izgubio Sarajevo, Bihać, Vareš... izgubili možda i sto hiljada birača... On ove rezutate upoređuje sa rezultatima iz 2008. (kad su slabo prošli). Kao, lokalne valja upoređivati s lokalnim. Razumljivo, 2010. su imali  dobar rezultat. Tada ta metodologija nije vrijedila, tada je isticao porast podrške u odnosu na 2008. Dalje, najavljuje nastavak reformi (kojih reformi,  nastavak nečeg što ne postoji ?). On dakle, nije primio poruku, pa se ni promjene ponašanja ne mogu očekivati.

Njegov ideološki drug, a politički protivnik, silnik iz drugog entiteta, navodno je zreliji. Primio je, kaže, poruku koju su im/mu uputili građani/birači. No, kako je tumači? Priprema čistke u stranci, a to znači i tamo gdje su "krivci" do sada bili uhljebljeni. Krivi su piuni, vojnici, nikako general.

Poruka, stigla, krivo interpretirana, ponašanje ostaje isto. Da  je  tako ilustrira i njegov nastup na tv dan nakon izbora. Gostuje kod (uskrsle) Duške Jurišić. Na pitanje, gdje niste očekivali da ćete izgubiti, silnik primitivno odgovara: "U Bangladešu." !?

Poruke građana, promjene? Zaboravi.

Ima li lijeka? Ipak ima. Moć je okrnjena, budžet prazan, nema produkcije i nove vrijednosti. Potrošilo se što se prodalo (državnog, društvenog, narodnog, srpskog , bosanskohercegovačkog), a i kredita će biti sve manje i sve teže. Nezadovoljstvo će rasti bez obzira je li autistični vožd primio takvu pooruku. Do tada bi trebalo da novinari i mediji, bar oni koji nisu pod njegovom direktnom kontrolom, promjene odnos prema njemu. U konkretnom slučaju, pomenuta voditeljica je mogla prekinuti intervju. "Hvala lijepo, ne postoje uslovi da nastavimo razgovor, jer ne poštujete elementarne norme ni vaše ni moje profesije, ne poštujete javnost."

To se nažalost nije desilo. Hoće li uskoro?

Umjesto gluposti
<< 10/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba