Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

24.11.2012.

Gotovina- stotinu zašto

Zašto je Gotovina iznenadio ponašanjem nakon puštanja na slobodu? Zašto se ponaša atipično za osobu koja je nevina «odgulila» nepunih sedam godina zatvora? Preciznije, zašto se ponaša (potpuno) drugčije od očekivanja većine, pogotovo onih koji imaju radikalne političke stavove ili opšte poglede na život? Politička desnica u Hrvatskoj je zanijemila u nevjerici. Očekivali su mesiju pobune protiv aktuelne (crvene) vlasti i nepravednog Tribunala u Hagu koji je njihovog junaka Domovinskog rata (u kojem nije moguće počiniti ratni zločin) nepravedno optužio i učinio uznikom bez krivnje. Očekivali su gnjev koji će biti instrumentaliziran za rehablitaciju posrnulog HDZ-a.

Ostali su praznih šaka. Dapače, dobili su lekciju koju ne mogu ni da razumiju ni da svare. Čini se da je cijelo društvo u Hrvatskoj dobilo lekciju mudrosti, civiliziranosti, humanizma… Ne samo oni, već i okruženje koje još živi nepovjerenje, strahove, anomozitete kao psihološke korelate i posljedice neprijateljstava posijanih s početka devedesetih godina.

SDP je dobio neočekivanu priliku i vjerovatno će je pokušati iskoristiti. Gotovina jeste dao podršku aktuelnoj vlasti (i vladi i predsjedniku države), ali više kao izraz civlizacijskih vrijednosti (kao legalista). Politika ima šansu da se civilizira, da prati i uči na primjeru rehabilitiranog generala koji svojim ponašanjem nudi model odmjerenosti, mudrosti i transcedentalne standarde. Ako nisu sposobni za to ostaće u kaljuži političkog pragmatizma i bijedi dnevnih interesa.

Ante Gotovina izgleda odlično. Doima se kao osoba izvrsne fizičke kondicije. Nema traga sedam godina robijanja ili traume prvostepene presude od 24 godine zatvora. Naprotiv, na licu je skoro blažena mirnoća. Kreće se lagano, kao da ne dodiruje tlo. Govori odmjereno, s distance.  Kao hodajući civilni svetac, kao da je tu u nekoj misiji…

Šta se desilo s junakom garavog lica, nekadašnjim pripadnikom Legije stranaca, svjetskim pustolovom kojeg je francuski sud tražio zbog sumnji u oružane pljačke, vitezom Domovinskog rata s mrljom ratnog zločinca? Je li transformacija suštinska, dubinska, supstancijalna? Je li Ante Gotovina sada druga, drugačija osoba ili je samo promjenio ponašanje? Je li ovo lažna predstava ili emocionalna, socijalna i moralna zrelost koju dokuče samo rijetki?

Jesmo li sposobni da se bavimo tim aspektima ovog slučaja? Možemo li se razvijati kao osobe i kao društvo? Možemo li razumjeti zašto je Ante Gotovina danas ovakav?

Poslušajmo ga kako govori. Rat je završen, okrenimo se budućnosti. Ili, izbjegli Srbi treba da se vrate u Hrvatsku…..ili, na dočeku u rodnom Pakoštanu …hvala vam na ljubavi svih ovih godina…koju valja širiti dalje, posebno prema slabima i ugroženima…Falilo je još samo da kaže kako RH sada ima obavezu da procesuira krivce za zločine koji su se, ipak, desili. To bi bilo previše. Ne znam bi li se u tamošnjoj euforiji toga sjetio i predsjednik Tribunala.

Te izjave su kontrateza stavovima koji znače fiksaciju na prošlost i konflikt, spremnost da se liječe i prevladaju štetne posljedice rata, da se brane temeljna ljudska prava svih, promoviranje drugčijeg sistema vrijednosti okrenutog humanizmu i altruizmu, kontrapunkt u svijetu dominantnog odnosa moćnih koji slabe gaze i preziru.

Je li oslobođeni general dobio zadatak od Tribunala da daje ovakve izjave koje bi trebalo da pacificiraju uzavreli balkanski vulkan koji izbacuje lavu ljudske zloće u određenim intervalima više od jednog vijeka? Je li to neka vrsta nagodbe, tog famoznog instituta anglo-saksonskog prava (aboliranje manjeg zločina/zločinca da bi se sankcionirao veci)? U ovom slučaju, to bi bilo aboliranje zločina u korist opšteg dobra i univerzalnih vrijednosti.

Teško je izvana i sada znati zašto se junak ove priče ovako ponaša, te je li se stvarno promijenio. Pa, to za nas i nije najvažnije. Važno je vjerovati da su promjene moguće. Moguće je mijenjati, ne samo ponašanje, već i sistem vrijednosti, životne ciljeve i prioritete. Svako od nas može biti bolji nego što je bio do sada. Svi imamo potencijal za dobro. Ne moramo ići u zatvor da bismo taj potencijal osvijestili i počeli ga realizirati.

 
Umjesto gluposti
<< 11/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba