Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

13.12.2012.

Kratko pamćenje SDP-a

Najveće razočarenje u dejtonskoj BiH je SDP. Dugo je važio za nadu , kontrapunkt nacionalistima i lopovima. Danas je jasno da u biti nije bolji, pa čak ni drugačiji od njih. Dapače. U samo dvije godine vlasti  (10. - 12.) napravili su toliko antologijskih političkih grešaka da smo mislili da gore od toga ne mogu. No, oni su nas demantirali, možda i sami sebe.

Poslušajte posljednje saopštenje "Postavljamo pitanje rukovodstvu komunalnog preduzeća rad, posebno direktoru Selimu Babiću i resornom ministarstvu pod čijom je ingerencijom ovaj kolektiv, kako je moguće da nema soli i materijala za posipanje kada je dobro poznato, da je tri sedmice nakon proglašenog vanrednog stanja u Kantonu Sarajevo u februaru ove godine i saniranja posljedica koje je snijeg izazvao, vlada Kantona Sarajevo sa Fikretom Musićem na čelu, obeštetilo ovo komunalno preduzeće sa preko 2,500.000 KM iz zaliha Civilne zaštite - saopšteno je iz SDP-a.

Dio ovih sredstava, nastavljaju,  je svakako bio predviđen za nabavku posipnog materijala i soli kako građani Kantona Sarajevo ne bi došli u situaciju da ne mogu hodati gradom niti normalno voziti automobile. Postavljamo pitanje zašto se od ovih sredstava nije nabavio materijal u periodu proljeće - jesen kada je bilo evidentno da se na vrijeme moramo spremiti za nepogodu koja nas može pogoditi opet istom žestinom ?!".

Ovo je atak na zdrav razum. Da je ovo reakcija SDP-a iz Tadžikistana koji i ne zna gdje se tačno nalazi sarajevski kanton, još bi moglo proći. Ali , da ovako reagira  politička stranka koja je gotovo do jučer vodila kanton, JP Rad  i taj nesretni GRAS, to je plitko  politikanstvo . Ovo jeste nezrelo društvo, ovdje prolaze već dvadeset godina priče koje se protive i teoriji i praksi, ali računati da građni glavnog grada ne mogu pamtiti ni dva mjeseca, zaista je previše.

SDP nam pokušava ispirati mozak  : "Kritiku i pitanja u vezi lošeg angažmana treba također uputiti trenutnom ministru saobraćaja Jusufu Bubici, kojem očigledno nije prioritet da GRAS funkcionira onako kako je to potrebno građanima Sarajeva. Koliko se sjećamo, bivši ministar Haris Lulić i premijer Fikret Musić su danonoćno bili na ulici i zajedno sa GRAS-ovcima i građanima bili na prvoj liniji kada je to trebalo".

Zaboravljaju da za  skoro dvije godine vladanja Kantonom nisu bili sposobnio ni otvoriti problem GRAS-a na strateškim premisama . Pazite na koje argumente se pozivaju :"Bivši ministar Lulić i premijer Musić su danonoćno bili na ulici i zajedno sa GRAS-ovcima (usput, obratite pažnju na jezik, čuj GRAS-ovci, op.a.)..." Ko da se radi o dežurnim dispečerima, a ne premijeru i ministru koji bi trebalo da donesu trajno ozdravljenje ovom JP na novom  konceptu i na potpuno drugačijoj strategiji. Oni (SDP) samo su gasili požar, smirivali socijalni bunt iz GRAS-a nakon prijetnji i štrajkova. To je njihov nivo. Nesposobni da uspostave novu političku paradigmu, novi, efikasniji,  model vlasti. Ko zadnji populisti hvale se da su "danonoćno bili na ulici...". Da su GRAS postavili na zdrave noge, sadašnja vlast ga ne bi uspjela "razvaliti" ni za dvije godine, a ne za dva mjeseca.

Na kojem nivou funkcionira SDP BiH može potvrditi reakcija novinara sarajevskih medija koji su , isti dan kad je objavljno saopštenje SDP-a,  na razgovoru sa aktuelnim premijerom kantona istakli da je prob lem GRAS-a višegodišnji i da je jedan od najvećih problema u gradu. Podsjetili su na štrajkove uposlenih u tom JP (GRAS-ovaca što bi rekli iz SDP-a), na neredovan prevoz, na dotrajale autobuse, trolejbuse i tramvaje, na nerješeni problem konkurencije u sarajevskom javnom prevozu ..., te upozorili da sve to dovodi u pitanje "dostojanstvo građana  Sarajeva".

Da dodam, isto to, dakle, dostojanstvo građana sarajeva , dovode u pitanje  i saopštenja kakvo je ovo iz SDP-a. Možda i više od lošeg gradskog prevoza. Zima bude i prođe, a loša vlast je loša u svakom  godišnjem dobu. Loša je i kad više nije vlast.

Umjesto gluposti
<< 12/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba