Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

15.02.2013.

Otrov

 

BiH je bolesno društvo. Otrovano. Truju ga i dalje i to najviše oni koji imaju mandat da da uređuju društvo i da ga čine mjestom dobrog življenja.

Ovih dana je na stravičan način ubijen katolički svećenik vlč. Mile Ivančić. Sad se zna i ko su osunjičeni. Policija je već nakon dan-dva saopštila da su uhapšeba tri lica, a sljedećeg dana otkriven je i njihov identitet.

No, prije toga je vladala napetost potalnuta sunjama da je riječ o još jednom zločinu motiviranom nacionalističkim otrovom. Ubistvo se desilo u okolini Bihaća koji je, znase, nasranjen pretežno hrvatskim življem . Odmah su se javile konstrukcije da bi to mogao biti neko ko želi dazastraši one koji su na tom području manjina. I prvi medijski izvještaji su tome doprinosili. U tv kadru su bili mještani . Uplašeni, naravno. Nikog nisu osuđivali, ni izrekli sumnje...Ali, nije bilo ni potrebno. Dovolljno je da si manjina , da se zločin desio...ostalo se podrazumjeva kao po nekom horor bh skriptu.

Dan kasnije , olakšanje. Nezvanično se saznaje da je jedan od počinilaca sin mještanke Mirjane Dujmović, koja je trebala očistiti kuću župniku i koja je pronašla njegovo tijelo, ali tužilac  nije mogao potvrditi ovu informaciju, s obzirom da se radi o maloljetniku.

  Zvanično saopštenje "Tri maloljetnika inicijala M.D., J.Š. i A.Č., rođeni od 1995. do 1997. godine iz Bihaća, osumnjičena su da su počinila teško ubistvo katoličkog svećenika don Mile Ivančića u bihaćkom naselju Zavalje.Oni su danas privedeni u Kantonalno tužilaštvo, te su nakon obrade upućeni Kantonalnom sudu, odnosno Odjelu za maloljetnike".

Počinioci su, prema  riječima policijskog komesara, učenici drugog i trećeg razreda Srednje tehničke škole u Bihaću. "Oni su zločin, dan prije izvršenja planirali, a kad su ga izvršili upotrebom puke mehaničke sile i hladnog oružja, bacili su sredstva izvršenja", istakao je.

Činjenica da zločin nisu počinili Bošnjaci djelovala je relaksirajuće. (preciznije , nisu samo Bošnjaci, jer su dva ostala aktera Bošnjaci). Činjenica da je među onima koji su počinili zločin i jedan Hrvat oborila je onu neizrečenu sumnju o motivima i pozadini. Niko nije rekao dobro je, ali neko crno zadovoljstvo je lebdjelo neizrečeno, ali prisutno skoro  kao materijalna činjenica.Nesretni sveštenik je skoro zaboravljen. Kao da čovjek nije ubijen.

U BiH je delikt, po pravilu, na neki način povezan sa etničkim identitetom. I  kod tzv. običnih građana i kod političara. Tako se suština delikta i zločina prikriva. To je redukcionizam kojim se višestruki identiteti svode na  dva, tj. jedan, višestruka motivacija ljudskog ponašanja na jedan motiv.Stvarni motivi ostaju skriveni ili ih se ignorira. To je posljedica otrova kojeg su producirale vladajuće ideologije i politike u posljednjih dvadesetak godina.

Umjesto gluposti
<< 02/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
47853

Powered by Blogger.ba