Umjesto gluposti

Dobrodošli na blog Ibrahima Prohića

24.03.2013.

Mostar- Ujedinimo sad

Najbolja vijest od završetka oružanog sukoba u BiH došla je ovih dana (20.03.2013) iz nulte tačke neuralgične zemlje. Iz Mostara. Iz grada koji politika/e, domaće i iz sussjedstva, dijele već više od 20 godina. I, da se ne lažemo, u tome su imale velikog uspjeha. No, da civilizacijski retrogradne ideje i procesi imaju ograničen rok trajanja, tj, da moraju biti poražene, potvrđuje se na primjeru Mostara.


Ali, prvo informacija iz medija (s portala Tačno.net) : "Danas (tj. 20. ožujka,tj. marta, op. a.)  u 13 sati uspješno je održana akcija mostarskih srednjoškolaca na Titovom mostu pod nazivom "Dvije strane na jednoj". Ovoj akciji se pridružilo više stotina srednjoškolaca, ali i Mostaraca svih uzrasta koji su sa Titovog mosta poslali poruku zajedništva, mira, ljubavi i tolerancije". (Nije slučajno baš s Titovog. Simolička porruka zajedništva, op. a.)
"Ostvareni cilj akcije bio je poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine, a i šire - da Mostar nije grad slučaj te da i unatoč svim podjelama mladi Mostarci mogu živjeti zajedno u miru. Srednjoškolci sa istočne i zapadne strane grada nosili su po polovinu platna na kojem je bio grb Grada Mostara, te su ga susrevši se u 13 sati na Titovom mostu sastavili u cjelinu, a potom spontano grleći jedni druge poslali poruku svima:

Mostar grad - ujedinimo sad, Ujedinjeni Mostar...

Prolaznici su se zaustavljali i sa suzama u očima gledali mlade Mostarce koji žele novi - stari Mostar. 
Alica Oglić, predsjednik Vijeća učenika Grada Mostar za naš portal je izjavio: "Zadovoljan sam akcijom koja je zaista uspješno prošla. Bilo je preko 350 učenika iz svih mostarskih srednjih škola. Ovom jedinstvenom akcijom pokazali smo da mladi sa obje obale grada na Neretvi žele i mogu živjeti zajedno."

Jedna akcija  naravno, neće promijeniti društveni realitet Mostara čak i da je masovnija. No, na simboličkoj ravni ova akcija je od prvorazrednog značaja upravo zbog toog Mostarskog realiteta i političkog nasilja koje se dvije decenije radi protiv supstance grada i civilizacijskih standarda, te zbog činjenice da su akteri srednjoškolci , dakle osobe rođene i odrasle u vrijeme bjesomučne ideološke propagande kojom se zagovara podjela kao temeljni princip organizacije i države i društva . Ovo je ideološki kontrapunkt.
Reakcije prisutnih građana bile su pozitivne ("Prolaznici su se zaustavljali i sa suzama u očima gledali mlade Mostarce koji  žele novi-stari Mostar") I reakcije na tekst  na pomenutom portalu su istovrsne). No, bez euforije, molim. Ovi podaci bude nadu, ali su daleko od indikatora da je riječ o dominantnom stanju društvene svijesti u Gradu .

 

Ipak, važno je da je počelo. Pratićemo hoće li se razvijati i kako. Hoće li biti "pripomoći" , i s koje strane. Društveni kontekst je od Mostara načinio grad slučaj. Taj kontekst se nije promijenio. Dapače. U akciji nisu primjećeni političari, ali su poručili, kako izvještava portal, "Mi smo rekli svoje". Znamo šta oni govore sve ove godine. Zato skepsa ostaje. Ali, sumnja se odnosi samo na brzinu,  rok, odnosno na dinamiku procesa normaliziranja i ujedinjavanja Grada. Istorijski procesi imaju snagu imperativa, a  civilizacijske vrijednosti su na strani ove grupe mladih iz Mostara. Mostar je njihov grad. Pitanje je vremena i njihovog angažmana kada će ono što je neminovno biti realizirano.
05.03.2013.

BALKAN I....

Balkanci vole popiti. Vole i Evropljani, Danci recimo. Vole i Brazilci, gdje god da su. Naročito neki. Eh, ovih dana su u istom filmu dva igrača, fudbalera. Danac i Brazilac sa hrvatskom putoovnicom.Naziv filma je "Vožnja u alkoholiziranom stanju".Naziv isti, ali dva različita scenarija. Danac (Bendtner)zbog ispada izbačen iz reprezentacije. Iz Dinama , gdje igra ovaj hrvatski Brazilac, kažu da ga neće (ovaj put) kazniti. Alibi obrazloženje je tipično balkannsko - Momak je imao slobodan dan !? Ko biva, nije bio na radnom mjestu, pa može (malo) i popiti, čak takav biti učesnik u saobraćaju. Aferim. Da se razumijemo. Volim Balkan. Zbog emocija, zbog otvorenosti, neposrednosti, boja, mirisa, životnosti. Možda i zato, ili prije svega zato, što sam s Balkana i na Balkanu. No, malo reda , poštivannja normi i odgovornosti dobro bi došlo. Ne bi pokvarilo gore skicirani kolorit,a unaprijedilo bi život. Barem za 0,5 promila.

03.03.2013.

IPAK MOŽE DRUGAČIJE

Dan poslije utakmice prvog kola u Zenici ( Čelik - Sarajevo)sa zadovoljstvom čitam: "Put navijača FK Sarajeva u Zenicu nije bio organizovan, pa su se gostujući navijači snalazili na sve moguće načine, ali neprijatnost su doživjeli oni koji su došli sa vozom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine otkazale su povratnu liniju u Sarajevo iz za sada nepoznatnih razloga, a veliki broj navijača Sarajeva našao se u problemu. Rješavanju problema navijača Sarajeva veliku podršku je dao i direktor NK Čelik Alija Porča, koji je nakon pobjede Čelika, umjesto odlaska u svlačionicu da proslavi pobjedu sa svojim igračima, otišao na Željezničku stanicu i pokušao dogovoriti siguran povratak navijača FK Sarajeva kući. Na kraju, uprava NK Čelik na čelu sa Alijom Porčom, platila je karte navijačima Sarajeva, za drugi voz, koji su u večernjim satima sigurno stigli u svoj grad". Čitam još jednom. Skoro da ne povjeruješ. Godinama se dešavaju incidenti navijača različitog obima i intenziteta,ali po ustaljenom scenariju.Ponekad ispod poželjnog ponašanja idu i rukovodstva klubova. Usput, najmanje nesportkog ponašanja rade igrači i treneri. Tu pozitivnu činjenicu rijetko apostrofiramo. Jako me interesira koliko će se u medijima dati prostora postupku Čelika, odnosno njegovog direktora. Bojim se da smo "baždareni" (fiksirani) na negativno. Rješenje huliganizma nije moguće samo represivnim mjerama. Trebalo bi promovirati i potkrepljivati pozitivne modele i primjere kao što je ovaj iz Zenice. Pozitivna motivacija je najbolja prevencija. Ona ljude čini zadovolljnim, pa i sretnim, a zadovoljna osoba neće imati potrebe za destrukcijom i egresivnim postupcima. Na kraju, želim vjerovati da bi direktor Čelika postupio na isti način i da njegov klub nije pobjedio.

01.03.2013.

IZA DANA NEZAVISNOSTI

Prošle godine sam na današnji dan učestvovao u debati na BH radio 1.Sagovornik (?), iz Banje Luke, dopredsjednik jedne umjerene stranke iz RS je na početku rekao "ovo je običan dan". Htio je da obezvrijedi Dan nezavisnosti, da negira njegov značaj, tj. da ga poništi kao političku činjenicu. Na to sam, naravno, reagirao tvrdnjom da je to objektivno istorijski datum bez obzira kako ga ko doživljava.(On je malo reterirao - "...za nas u RS..."). Emocije, sentimenti, te politički i (kvazi)ideološki stavovi tu ne mogu ništa promijeniti. Život, naši konkretni životi, to je nešto drugo. Na to politika može utjecati, i to čini. Sila, brutalna sila i zločin/i sručili su se na državu i njene građane nakon referenduma o nezavisnosti. Destrukcija i opstrukcija nisu prestali ni do danas. Samo su promijenili formu. Od toga trpe svi, pa i oni građani BiH koji je negiraju, odnosno građni u čije se ime, tobože, to negiranje i destrukcija rade. Vratimo se ulaznoj premisi. Istina i činjenice postoje mimo nas i mimo naše volje. Pojedinac ili politika mogu producirati laž, ali ne i istinu. Ona ,istina, je iznad toga. Egzistencija istine ne zavisi od ljudske volje. Od nas zavisi stav prema istini, ali ne i istina sama. No, to pitanje postojanja države i nije najvažnije. Država sama po sebi nije posebna sreća. Bitan je sadržaj, struktura, društvena produktivnost, funkcionalnost države, stepen sloboda i mogućnost samorealizacije svakog građanina. Od toga se živi. Ne od istorijskih datuma, svečanih prijema i deklaracija. Politika/e, uključujuće i ovu aktuelnu postavu nije učinila ništa dobroga, ništa da bi se popravio kvalitet življenja. Naprotiv. Baš danas je važno reći da su za to odgovorni, ne samo oni koji osporavaju Dan nezavisnosti BiH, već , skoro podjednako, i oni koji se povodom ovog dana fino začešljaju i drže prigodne govore. Valja, gospodo nešto i uraditi.

Umjesto gluposti
<< 03/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
i ne bi niko kao ja tvoju ljubav tako cuvao.
Čiste namjere / Pure Intent
BisNer
Dnevnik
Moji postovi
više...

BROJAČ POSJETA
45665

Powered by Blogger.ba