beats by dre cheap

Ustati... protiv tiranije i korupcije

Nakon više od dvije decenije društvene krize u BiH javljaju se prve naznake artikuliranja nezadovoljstva građana, što je nužan uslov za uspješnu akciju. Pobuna bez ideje (šta se želi, i na koji način), ostaje na nivou emocionalnosti i nema puno izgleda na uspjeh.

U Banjoj Luci već mjesecima traje otpor građana protiv izgradnje nekog objekta (kažu, stambeno poslovnog, ili obrnuto) u po parka (u centru grada). Skoro svakodnevne proteste vodi organizacija koja se nazvala "Park je naš". Motiv/i za protest i otpor, zatim uspostavljanje strukture koja koordinira i artikulira nezadovoljstvo građana, odnosno, usmjerava akciju, te njen naziv, indikatori su sazrijevanja svijesti građana o potrebi društvene akcije. Zapravo, radi se o imperativu.

Obzirom na opšte stanje, posebno krizu političkog faktora, nužno je da društveni protesti u BiH poprime bitne karakteristike političkog djelovanja. Ako su oficijelne strrukture (parlamenti, vlade...) blokirani političkom voljom i karakterom vladajućih stranaka, te ne mogu pokrenuti izlaz iz krize, vrrijedlo bi razmotriti vanparlamnetarnu borbu kao instrument za nužne društvene reforme. Vratimo se akciji u Banjoj Luci. I trajanje protesta, odnosno upornost kojom građani brane opšte dobro, također je znakovito i obećavajuće. Oni postavljaju ključno pitanje je- čiji je (to) park. Građana ili moćnika koji imaju vlasti? Opšte dobro i opšti interes ili partikularni interes i uzurpirano dobro pljačkaša u vlasti i onih koji su s njom bliski?

Prostor u užem gradskom jezgru (što je ograničeni resurs) koji bi trebalo da trajno zadovoljava više, psihološke potrebe građana, prostor za igru i zabavu, besplatnu zabavu, što nikad nije bez društvenog značaja, susretanje, druženje, humanizacija životnog ambijenta ili komercijalni komad tla kojim raspolažu oni koji imaju moć, ali nemaju duše? "Picin park" , kako ga u žargonu označavaju banjalučani simbolizira intimnost i vezanost građana za taj prostor. Naziv parka vjerovatno potiče od specifičnih sadržaja, odnosno funkcije u večernjim satima za one koji nemaju bolje uslove.

Osim toga, braneći park, građani se brane od ohole vlasti koja bjesomučno pljačka. Brane svoje dostojanstvo, u konačnici i svoju egzistenciju u širem značenju. Protest na dan oficijelnog otvaranja kampanje za ove izbore, osim simbolike, obilježili su povećana masovnost i ideološko sazrijevanje. Uz već poznatu parolu "Svi na ulice", poručili da je vrijeme da se javno ustane "protiv tiranije i korupcije". Tako precizno detektirajju dva, od nekoliko temeljnih, atributa karaktera etabliranih stranka i aktuelne vlasti. U BiH je na sceni svojevrsna političke klasa koja se ponaša klijentelistički bez obzira na ideološku matricu i politički program.

Smisao politike sveli su na sopstveni interes. U tekstu deklaracije (!) stoji: "Solidarni smo kroz različitosti kojima žele da nas dijele! Ujedinjeni, spoznali smo stvarnost: režim i sistem skrojen po mjeri vlastodržaca sa apsolutnom moći gura nas u ekonomsko i političko ropstvo. Šetamo jer nas sistem čini nejednakima po svim osnovama: nacionalnoj, rasnoj, rodnoj, a ponajviše klasno-ekonomskoj. Postali smo nijema, slijepa, obespravljena, zastrašena sirotinja. Dosta je!... Šetamo jer su nam oduzeli pravo na društvenost i zajedničko dobro: naše bolnice se urušavaju, naše školstvo i obrazovanje su tragični i na margini smo Evrope, naši mediji su kontrolisani i neslobodni, naši penzioneri su gladni". Zatim slijedi -  "Ovo je naš glas protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, beskrupuloznog bogaćenja maskiranog u nacionalne interese, uskraćivanja građanskih prava i sloboda, tiranije i jednoumlja".

Ovo potvrđuje sazrijevanje tamošnje javnosti, bar jednog njenog dijela. "Deklaracija" je prvi "dokument" i indikator spoznaje da su potrebni sistematičnost i organizacija, tj. da je nužno napraviti korak dalje od spontanog protesta. Demonstranti (šetači) su heterogena gupa po svim relevantnom parametrima (etnička pripadnost, životna dob, obrazovanje, profesija...). Važno je da apostrofiraju univerzalne vrijednosti, te da ekonomiji i socijalnim pitanjima daju prioritet. Sami ističu da je akcija usmjerena na zaštitu građanskih prava i buđenje građanske svijesti. Oni razumiju suštinu društvene krize u BiH, svjesni su manipulacije i političkog spina (posebno s tim "nacionalnim interesom"), odlučili su se za akciju, pokazuju hrabrost i istrajnost.

Osim spoznaje i adekvatne interpretacije društvene krize, jasno su iskazani politički motivi ("protiv samovolje politike, a za pravedno društvo"). No, u ovom trenutku još nisu definirani  jasni i mjerljivi politički ciljevi, a to je krunski uslov za ozbiljnu akciju. Trebaće još efikasna organizacija, definirane metode, te instrumenti političkog djelovanja. Do tada, ovo je samo obećavajuća predigra.

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
15/09/2012 09:40