beats by dre cheap

Dva brata, ili (ne)principijelnost

Za neprincipijelnost etabliranih političkih stranaka, posebno njihovih lidera, znalo se i ranije. Svjedočili smo tome godinama. No, nikad se to nije ispoljilo u tako ogoljenoj formi kao u posljednjem političkom igrokazu (prethodne sedmice). Da podsjetim,   smjenjeni su ministri iz SDA u Vijeću ministara , te kao kolateralna šteta Denis Bećirević. Ministar vanjskih poslova (Z.L.) ostao je na  funkciji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je Srni da će na sastanku sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom u srijedu, 31. oktobra, biti razmotrena operacionalizacija nekih ranije postignutih dogovora, prije svega u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Visokim sudskim i tužilačkim vijećem , Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Zakonom o državnim službenicima i drugim važnim pitanjima.

"Mi smo se oko tih rješenja dogovorili, a ostalo je da se nađemo i produkujemo određene propise, odnosno prijedloge akata koje ćemo uputiti u dalju proceduru", rekao je Dodik.

 "Dakle, sve tužioce u entitetima imenovaće skupštine entiteta, a ne VSTV. O tome imamo dogovor, ali je bilo potrebno da se napišu akta u vezi sa dopunama Zakona o VSTS-u i određenim promjenama propisa vezanih za prava skupština da to čine", istakao je Dodik.

 On je ponovio da su sve to ranije dogovoreno, a ostalo je da se naprave akta, te prijedlozi zakona i odluka, koji bi trebalo da se upute u dalju proceduru.

Dakle, iako je opetovano tvrdio da će Lagumdžija biti smjenjen, ne ostavljajući nimalo sumnje u odlučnost, sad je promjenio ploču. Naveo  je da je zahtjev za smjenu Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH povučen kao tačka dnevnog reda sjednice parlamenta BiH, jer nisu bili sigurni da će za to biti potrebna većina.Ha, ha , ha...A onda nastavlja u istom infantilnom stilu  -" Željeći  (vjerovatno je mislio "želeći", op.I.P.) da izgradimo jednu novu situaciju, razgovarali smo s Lagumdžijom i razgovori pokazuju određeno približavanje po važnim pitanjima,...."

" Ukoliko dođe do određenih rezultata i do ispravljanja određenih grešaka", kaže, "može se govoriti da ta saradnja s Lagumdžijom bude i održiva ".  Na srpskom, a bogami i bosanskom (kao i na hrvatskom) jeziku to znači - ako Z.L. dadne garancije  za obećane koncesije , nek ostane ministar. Plati, pa vozi dalje.

I platio je. Potpisan je sporazum dvije stranke u kojem se razvlašćuje država, a jačaju entiteti. Ozvaničena je politička volja da se pravosuđe, posebno tužilaštvo stavi pod kontrolu politike. Tužioce će imenovati entiteti (u parlamentu). U državnoj strukturi mandat se određuje i za pomoćnike ministara, što do sada nije bio slučaj. To je korak unazad u pogledu autonomnosti državne uprave. Politika , dakle, proteže svoju moć po vertikali naniže - ministri, zamjenici , sad i pomoćnici ministara. Ako se to nastavi, i Bajro na recepciji će biti u mandatu i zavisiće od izbornih rezultata. Plan je da se , de facto, dovrše dva feuda u kojima će oni koji imaju moć biti zakon.Tako je BiH došla na korak od diktature.

Dodikovi interesi su poznati po tom pitanju. A njegov socijaldemokratski, odnosno autokratski ili "kleptomanski" brat, koji je izbore 2010. dobio na poruci "Država za čovjeka", razgrađuje državu BiH. Preciznije, redefinira izbornu poruku u  - "Država za dva čovjeka".

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
01/11/2012 09:00