beats by dre cheap

Spin

Riječ se odomaćila posljednjih godina. Instrument kojim se etablirane politike u BiH sve češće služe. Skoro, u pravilu.

Termin je nastao u (kvantnoj) fizici(mehanici), a onda je, kako to često biva, prenesen u druge oblasti, pa i u politiku, odnosno politički marketing. Osnovno značenje je kružno kretanje, ali istovremeno i kretanje oko sopstvene ose. Ovo već ukazuje da se radi o kompleksnom višedimenzionalnom pojmu koji ostavlja mogućnost različite interpretacije. Tim više kad se termin koristi u društvenim naukama. Kvantna mehanika upozorava da se termin spin ne može jednostavno objasniti kao kružno kretanje. Čak uvodi pojam "bezdimenzionalne  veličine"!? Višedimenzionalno ili bezdimenzionalno !?

Ovaj terminološki uvod upozorava da je riječ o suptilnom, ali kontraverznom pojmu, mehanizmu koji pruža velike mogućnosti (višedimenzionalne ili bezdimenzionalne), ali i mnogostruke zamke.

Izraz je prvi upotrijebio George Orwell (ko bi drugi) u svom romanu '1984.' gdje je glavni lik bio spin doktor zaposlen u Ministarstvu istine. "Ministarstvo istine", genijalno! Osnivanje takvog ministarstva, pouzdan je indikator da je istina opasno, i to dvostruko,
ugrožena. Istina više nije univerzalna i moralna kategorija, već administrativni konstrukt koji se propisuje i na koji vlast polaže pravo. Istina nije istina, istina je ono što vlast kaže da je istina.

U engleskom jeziku termin spin ima mnogostruko značenje, a neka od njih nemaju nikakve veze sa izvornim značenjem iz fizike. U sferi politike u Engleskoj se počeo koristiti prije više od dvadeset godina. Taj izraz označava djelatnost osobe koja je u važnim i politički bremenitim situacijama u stanju zbivanjima dati određeno značenje (pravo, ispravno, poželjno). U društvima u krizi vrlo je važno kako se interpretiraju uzroci krize, te ideje i mjere za izlaz iz krize. Razumjeti stvarnost, zaista je važno. Tako postavljen problem daje utisak da je riječ o nekom posve regularnom elementu političkog života. Ali, to je samo utisak, a utisak počesto nije "pravo" ili "ispravno" značenje, već "poželjno". I motivi i interesi koji stoje iza spina su, u pravilu, "poželjni" (za određenu društvenu grupu, političku stranku ili pojedinca). Dakle, interpretacija i spin nisu sinonimi. Spin je poseban oblik interpretacije sa negativnom konotacijom, tumačenje koje je motivirano "poželjnim",a ne" pravim" i "ispravnim". I forma je u skladu s  namjerom. Namjera i motiv su ključni za razumijevanje distinkcije između interpretacije i ispina, odnosno značenja i funkcije pojma spin.

Da bi  termin (spin) bio razumljiviji valja ga prevesti na naš jezik. Opisno, "kao da je...a nije", obrnuto, "kao da nije..., a jeste" ili "radi jedno...a uvjerava nas da radi sasvim drugo", "uvjerava nas da postoji nešto što ne postoji" ili obrnuto...logička pirueta. Dakle, riječ je o
iskrivljenoj stvarnosti, preciznije o svjesnom iskrivljavanju ili falsificiranju realiteta.U suštini, spin je lažna interpretacija, jednostavnije - laž. Ali, više i složenije od laži. Laž upakovana na način koji otkriva da prretenduje da bude shvaćena kao istina. Sofisticirana prevara, manipulacija, trik, iluzionista,žargonski - farbanje. Zaogrće se sofisticiranom formom da bi prikrio trivijalnost svoje osnovne funkcije. "Spin" zvuči drugačije od "prevara". Nekako, naučno, svjetski, jel de..  A tek, "spin doktor"? Kao krajnji domet savremene misli i stručnosti. U suštini, to je pokušaj da se ono što je negativno, neprihvatljlivo, štetno, sebično,...  predstavi kao pozitivno, prihvatljivo, korisno, u službi opšteg interesa...

Politika je idealna djelatnost za plasiranje spin poruka/interpretacija, a BiH idealan prostor. Kako to izgleda na primjerima?

Primjer 1.

SDP BiH izbacuje SDA iz vlasti i raskida politički savez zato što

(1) se ne mogu nagoditi oko kontrole i eksploatacije društvenih resursa i
(2) da bi stvorio alibi za neispunjavanje izbornih obećanja (iz 2010.).

Spin (SDP-a)obrada glasi - koalicija se raskida jer SDA nije glasala za državni budžet čime se ugrožava država. Osim toga, SDA koči reforme i borbu protiv korupcije.

Spin SDA - mi nismo glasali za budžet jer tako koncipiran budžet ugrožava državu (ostavlja je sa nedovoljnim finansijskim sredstvima).

Primjer 2.

Lider stranke koja je na lokalnim izborima dobila skoro duplo manje glasova nego na parlamentarnim prije dvije godine, daje izjavu kako su zadovoljni jer sad imaju 11 načelnika opština, a imali su 8.

Primjer 3.

Dogovori neprikosnovenih političkih lidera koji su izraz njihovih interesa i moći, u javnosti se prezentiraju kao sporazumi političkih stranaka. Dogovor Lagumdžije i Dodika, kao sporazum SDP-SNSD, ili, Lagumdžije i Čovića, kao SDP-HDZ.

Druga dimnezija spina oko ovih sporazuma tiče se namjera i mogućih posljedica.

a)     
Spin - da se deblokira vlast u F BiH Stvarno - da se dobije podrška za izbacivanje SDA iz vlasti u F BiH

Spin - da se na nivou BiH stvori povoljna klima za reforme i osnaži put BiH ka EU. Stvarno - da Dodik odustane od zahtjeva za smjenom Z.L. sa ministarske pozicije

Treća dimenzija - Spin - sporazum SDP-SNSD je dominantno fokusiran na ekonomska pitanja. Kao dokaz nudi se podatak da se od 18 tačaka sporazuma, čak njih 13 odnosi na ekonomiju.

Stvarno - "ekonomske" tačke su ubačene da prikriju suštinu sporazuma i motive lidera - koncesije koje je Z.L dao i moguće štete po državu i društvo, odnosno dobiti za M.D. i RS. Spin je u tome da se prikriveno
zadovoljavanje ličnih  interesa nastoji predstaviti kao zadovoljavanje opšteg interesa .

Spin sa Dodikove strane - povukli smo zahtjev za smjenom Z.L., jer je obećao koncesije u korist RS

Stvarno - koncesije daju korist M.D.

Spin - država BiH će jačati i prosperirati- Stvarno - država BiH slabi, a jačaju entiteti, pojačava se kontrola pravosuđa od strane politike, a demokratija vraća korak unazad

Na primjeru izmjene procedure i nadležnosti  u izboru tužilaca to izgleda ovako:

Spin - sve ostaje isto, VSTV (Visoko sudsko i tužilačko vijeće) će radi isto što je radilo i do sada utvrđivaće listu tužilaca, samo će ih birati parlament/i. Podvala je u tome što će raditi isto, ali neće odlučivati. Procedura je samo donekle ista. Ključno je ko ima ovlaštenje, tj. ko odlučuje ili ko ima moć.

Stvarno - de facto tužioce će postavljati moćni lideri, jer imaju kontrolu i aposutnu moć u parlamentu. Posljedica je gubitak autonomnosti pravosuđa.

Na primjeru tzv. zatvorenih lista na izborima :

Spin - tako će se zaštititi nacionalni interesi (pazite, to navodi SDP koji se deklarira kao građanska stranka)- Stvarno - apsolutizira se moć političkih stranaka, tj. njihovih lidera, a reducira izborna volja građana. Građani daju glas strankama, one osobama. Ova depersonalizacija u izbornoj proceduri je u funkciji pojačavanja poslušnosti članova strankama, odnosno, institucionaliziranje moći vođa.

Spin u politici je zavodljiv i opasan mehanizam. To je politička alhemija - stvara dobit od ničega, čak i od slabosti i grešaka. Kitična tačka je kad kreatori spina počnu vjerovati u sopstvenu prevaru, kad upadnu u sopstvenu zamku. Mislim da se BiH nalazi već u toj stupici.

U opasnoj simbiozi politike i medija, spin omogućava lakoću vladanja. Za stvarni rezultat (reforme, ekonomski razvoj, uređenje društvenih oblasti...) potrebni  su naporan rad i znanje, za spin, tek vještina prevare i manjak moralnosti.

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
11/11/2012 12:32