beats by dre cheap

UBISTVO, 'NAKO ILI...

 

Dvadeset su mu i tri godine. Ubio je policajca na dužnosti u jednom sarajevskom naselju u noći s nedjelje na ponedjeljak. Uhvaćen vrlo brzo. Uhapšen bez otpora. U kući mu pronašli veću količinu oružja ("nedopušteno držanje veće količine naoružanja"). Prve policijske informacije upućuju da se radi o ubistvu bez motiva !? Preciznije, bez motiva prema žrtvi. Navodno, nije poznavao ubijenog policajca. Nije bilo konflikta, čak ni komunikacije između njih. Nezvanično, negativnog junaka dan prije ubistva policija je zaustavila u naselju Ilidža i oduzela mu vozačku dozvolu. On je u revoltu poslije toga u susjednom naselju (Hrasnica) bacio ručnu bombu u parku, ali, srećom niko nije povrijeđen. Onda je, saopštava se dalje, kod crkve u  Reljevu vidio policajca i kroz šajbu ispalio rafal. Obdukcija je pokazala da je policajac usmrćen s više hitaca u predjelu grudi.

 

Je li počlinilac bio pijan (pod dejstvom alkohola)? Objašnjava li frustracija zbog oduzete vozačke dozvole ponašanje (ubistvo)? Je li kombinacija frustracije i alkohola djelovala na počinitelja? Je li u pitanju osveta?

 

Je li policija mogla anticipirati ponašanje osumnjičenog nakon oduzimanja vozaške dozvole, obzirom da  je "od ranije poznat policiji". Šta ta sintagma znači, šta policija može preduzeti u takvim slučajevima. Koliko je nauka prisutna, koliko su stručne nadležne službe u policiji i u pravosuđu (izvršenju kazni lišenja slobode)? Znanje, korištenje savremene metodologije, stručnost, sistematičnost - nužni su uslovi prevencije. Ako toga nema, bavimo se posljedicama.

 

U društvu u kojem je sve politizirano, prve implicitne sumnje su bile usmjerene  na

nacionalnu, tj. etničku ili vjerskoj netrpeljivosti. Bilo je dovoljno da se ubistvo dogodi u blizini crkve, pa još pred Novu godinu i pravoslavni Božić...

 

TV kamere su s lica mjesta intevjuirale mještane koji su, razumljivo, bili uplašeni. Uglavnom su izbjegavali kamere. Kad je saopšteno da je ubijeni policajac Bošnjak, bilo je "lakše". Kakva ironija.Čovjek ubijen ni kriv ni dužan, na službenoj dužnosti, a javnost odahnula.  A kad se saznalo da je i osumnjičeni Bošnjak, kao da niko nije ni ubijen!?

 

Stručnjaci (forenzičari) će reći svoje. Daće:  

a)      objašnjenje o uzrocima (motivima) i

b)      b)ekspertizom pomoći da sud razumije slučaj, tj. da se pronikne u suštinu delikta.

To je individualizirani pristup koji teorijske spoznaje primjenjuje radi utvrđivanja ponašanja i krivice  konkretne osobe u konkretnim okolnostima. 

 

U međuvremenu možemo se baviti društvenim kontekstom koji podstiče tzv. kriminogene potrebe pojedinca, radom službi i državnih organa zaduženih za sigurnost i lamentirati kako smo nekad živjeli u sigurnom društvu.

 

Zanimljivo je i pitanje društvene reakcije, odnosno reakcije javnosti. Koliko god izgledao jednostavan, i ovaj slučaj je, pokazaće to ekspertiza, poseban i složen. Tek će:

a) objašnjenje i

b)      b) razumijevanje slučaja odgovoriti temeljnom zadatku,  na kojem se funkcionira pravosuđe, a to je spoznaja istine.

Javnost se u posljednjem primjeru umirila. Otkriven je počinilac (priznao je ubistvo). Hapšenje je uslijedilo vrlo brzo nakon delikta, pa bi se mogao steći sumnjiv dojam da je policija u BiH efikasna.

Javnost, u pravilu, ostaje na površini, ne traga za istinom. To je razumljivo. Laička javnost ne može znati ono što (sa)znaju stručnjaci primjenom složene metodologije. No, problem je što javnost ostaje na površini i kad je u pitanju ponašanje političara, odnosno vlasti. Ni tada se ne traga za istinom. Novine su nedavno, pod naslovom "Ljudi su glupi kad biraju političare", objavile zanimljivu studiju engleskih psihologa. Naslov je senzacionalistički i ne odgovara naučnim rezultatima. Iz teksta je jasno da se ne radi o gluposti, već o navici da se ostaje na površini, da se ne udubljuje u suštinu stvari, društvenih pojava i ponašanja javnih osoba, prvenstveno političara. Ta ljenost i površnost su odgovor zašto je u BiH moguća ovakva lakoća vladanja bez odgovornosti vlasti. 

Čujemo se nakon sljedećeg ubistva ili nakon sljedećih izbora. Dotle, ostajte na površini, dole je duboko, traži napor i mišljenje, kritičko, pogotovo. Tražiti akciju. Spavajte. Ako zapuca, samo se pokrijte po glavi. Važno je da ne vidite i, ako je moguće, ne čujete. Metak je mali, a prostor veliki. Nadajte se da neće pogoditi vas i da će jednom doći neka druga, drugačija vlast koja će riješiti vaše probleme.

Možete li biti sigurni ... i hoće li tad biti nas?

 

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
03/01/2013 12:55