beats by dre cheap

Mostar- Ujedinimo sad

Najbolja vijest od završetka oružanog sukoba u BiH došla je ovih dana (20.03.2013) iz nulte tačke neuralgične zemlje. Iz Mostara. Iz grada koji politika/e, domaće i iz sussjedstva, dijele već više od 20 godina. I, da se ne lažemo, u tome su imale velikog uspjeha. No, da civilizacijski retrogradne ideje i procesi imaju ograničen rok trajanja, tj, da moraju biti poražene, potvrđuje se na primjeru Mostara.


Ali, prvo informacija iz medija (s portala Tačno.net) : "Danas (tj. 20. ožujka,tj. marta, op. a.)  u 13 sati uspješno je održana akcija mostarskih srednjoškolaca na Titovom mostu pod nazivom "Dvije strane na jednoj". Ovoj akciji se pridružilo više stotina srednjoškolaca, ali i Mostaraca svih uzrasta koji su sa Titovog mosta poslali poruku zajedništva, mira, ljubavi i tolerancije". (Nije slučajno baš s Titovog. Simolička porruka zajedništva, op. a.)
"Ostvareni cilj akcije bio je poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine, a i šire - da Mostar nije grad slučaj te da i unatoč svim podjelama mladi Mostarci mogu živjeti zajedno u miru. Srednjoškolci sa istočne i zapadne strane grada nosili su po polovinu platna na kojem je bio grb Grada Mostara, te su ga susrevši se u 13 sati na Titovom mostu sastavili u cjelinu, a potom spontano grleći jedni druge poslali poruku svima:

Mostar grad - ujedinimo sad, Ujedinjeni Mostar...

Prolaznici su se zaustavljali i sa suzama u očima gledali mlade Mostarce koji žele novi - stari Mostar. 
Alica Oglić, predsjednik Vijeća učenika Grada Mostar za naš portal je izjavio: "Zadovoljan sam akcijom koja je zaista uspješno prošla. Bilo je preko 350 učenika iz svih mostarskih srednjih škola. Ovom jedinstvenom akcijom pokazali smo da mladi sa obje obale grada na Neretvi žele i mogu živjeti zajedno."

Jedna akcija  naravno, neće promijeniti društveni realitet Mostara čak i da je masovnija. No, na simboličkoj ravni ova akcija je od prvorazrednog značaja upravo zbog toog Mostarskog realiteta i političkog nasilja koje se dvije decenije radi protiv supstance grada i civilizacijskih standarda, te zbog činjenice da su akteri srednjoškolci , dakle osobe rođene i odrasle u vrijeme bjesomučne ideološke propagande kojom se zagovara podjela kao temeljni princip organizacije i države i društva . Ovo je ideološki kontrapunkt.
Reakcije prisutnih građana bile su pozitivne ("Prolaznici su se zaustavljali i sa suzama u očima gledali mlade Mostarce koji  žele novi-stari Mostar") I reakcije na tekst  na pomenutom portalu su istovrsne). No, bez euforije, molim. Ovi podaci bude nadu, ali su daleko od indikatora da je riječ o dominantnom stanju društvene svijesti u Gradu .

 

Ipak, važno je da je počelo. Pratićemo hoće li se razvijati i kako. Hoće li biti "pripomoći" , i s koje strane. Društveni kontekst je od Mostara načinio grad slučaj. Taj kontekst se nije promijenio. Dapače. U akciji nisu primjećeni političari, ali su poručili, kako izvještava portal, "Mi smo rekli svoje". Znamo šta oni govore sve ove godine. Zato skepsa ostaje. Ali, sumnja se odnosi samo na brzinu,  rok, odnosno na dinamiku procesa normaliziranja i ujedinjavanja Grada. Istorijski procesi imaju snagu imperativa, a  civilizacijske vrijednosti su na strani ove grupe mladih iz Mostara. Mostar je njihov grad. Pitanje je vremena i njihovog angažmana kada će ono što je neminovno biti realizirano.

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
24/03/2013 21:03