beats by dre cheap

ŠTA JE POLITIKA ILI, KOJA JE ULOGA JAVNOSTI

Kao što pojedinac u (skoro) svakom postupku otkriva svoju suštinu, tako i politika u svakoj situaciji otkriva svoj karakter.
Protesti građana (podvlačim građana) BiH posljednjih dana ogolili su bijedu domaće politike/politika. Njihove reakcije i izjave otvorile su neke pojmovne dileme i temeljne stavove o politici, njenom smislu i modalitetima, te odnose vlasti i javnosti.

Zadržimo se na nekim stavovima i izjavama.

M.D. , recimo, upozorava Banjalučke studente da su njihovi protesti politički motivirani. Intonacija, osnovni motiv i poruke koje implicira (izjava) odriču pravo građanima da se bave politikom (političkim pitanjima) izvan politički etabliranih stranaka. (Uzgred, nije bilo takvih reakcija kada se crkva bavi političkim temama. Naravno, samo zato što pušu u istu tikvu, i samo dok je tako...). Po tom konceptu građani se mogu baviti samo socijalnim i komunalnim pitanjima,a politiku nek osstave političarima. Ili, kako osvjedočeni demokrata sugerira :"Ako imate (misli na studente), političkih ambicija, formirajte stranku, pa na izbore..."

Dakle, to je to poimanje politike i javnog djelovanja. U parlamet/e i institucije, a tamo ćemo lako. Biće kako mi, tj. kako ja hoću. Politička klasa ovdje više od dvadeset godina manipulira i izrabljiva i odriče pravo građanima na ispoljaavanje stava, ovaj put bunta.

Kontrapunkt ovom arhaičnom , retrogradnom (pa, i retardiranom) stavu stoji teza o vanparlamentarnim oblicima političkog djelovanja . To je , ne samo demokratska stečevina, već i nužnost u određenim društvenim situacijama i istorijskim okolnostima kada etablirane forme političkog organiziranja i djelovanja ne daju rezultate i nema izgleda da će se to promijeniti na bolje.

I Dodikov kolega iz političke klase, B.I. iskazuje isti stav. Naravno, razlika je u stilu koja ne mijenja suštinu. On na skupu SDA u Zenici on očinski (na koga vas ovo podsjeća) savjetuje (Bošnjacima) "...ne izlazite na ulice, strpite se do sljedećih izbora 14., izađite na izbore..." Neizrečeni dio sugerira - glasajte za nas, mi ćemo nastaviti kako smo naučili.

To je redukcionizam koji politički angažman građana svodi na izbore, tj. glasanje. Suština politike u demokratiji i jeste u odnosima vlasti i javnosti tokom trajanja mandata. Javnost ima pravo da kontrolira, da vrši pritisak na vlast, te da na određeni nači i na određenim pitanjima učestvuje u vlasti, tj donošenju odluka vitalnih za njihove interese (javni interes).

Umjesto gluposti
http://prohic.blogger.ba
13/06/2013 17:48